Shipping to every country - return up to 14 days after receipt Return up to 14 days after receipt
The logo of Sliding Tiger: an animated sliding tiger

VERWARRENDE ROLSCHAATSEN?

This blog does not exist in English. Below you will find the Dutch version of this blog.
race skeelers on circuit

Babylonische spraakverwarring. Het bestaat ook in de wereld van inlineskates, rollerblades, skeelers, of moet je gewoon rolschaatsen zeggen?

Zelf spreek ik nooit over “rolschaatsen”, want dan denk ik aan quad-skates: dus rolschaatsen (ja, what’s in a name) met twee wielen vooraan die naast elkaar staan en twee wielen achteraan die ook naast elkaar staan. Ook als ik over quad-skates wil spreken, vermijd ik de term “rolschaatsen”, want stilaan wordt het woord rolschaatsen ook gebruikt als men “inlineskates” bedoelt, en zo weet niemand nog wat je met rolschaatsen wil zeggen. Ons weglopen van het woord “rolschaatsen” heeft zelfs een negatief aspect op Sliding Tiger: als je op “rolschaatsen” googelt, zul je ons niet vinden, ook niet als je de versie met 4 wieltjes op een lijn bedoelt. sad

Ook de woorden “skeeler” en “skeeleren” vermijd ik. (En “skeeleraar” zeker, dat klinkt helemaal als “skie-leraar” als je de klemtoon verkeerd legt.) Strikt genomen is een skeeler een inline-skate die niet tot boven de enkel komt, zodat de racer (want skeelers zijn enkel voor racers nuttig) de skate-houding kan aannemen waarbij hij met zijn romp bijna de knieën aanraakt en zo zijn benen zijwaarts erg ver kan uitduwen. Omdat “skeeleren” hoe langer hoe vaker als synoniem voor inline-skaten gebruikt wordt, vind ik dat het ondubbelzinnige woord “race-skeeler” de lading beter dekt. En geloof me: behalve om op een ovalen circuit te racen, zijn race-skeelers niet nuttig. Als je jezelf wilt overtreffen op een marathon, ben je beter af met speed-skates, waarin de enkels wel deftig ondersteund worden: veel gezonder en door de extra stabiliteit zul je ook sneller gaan.

De term “rollerbladen” is al minder verwarrend. Zoals Pampers voor alle merken pampers gebruikt wordt, wordt “Rollerblade” voor alle merken rollerblades gebruikt. Ik spreek zelf ook wel eens over “rollerbladen” en “bladen” (en dat heeft niets met de blaadjes van de bomen te maken, je spreekt het uit als “bleejden”), maar uit respect voor de andere merken spreek ik liever over “inlineskaten”. (Volgens het Groene Boekje moet het als “inlineskaten” geschreven worden en niet als “inline-skaten”, maar ik vind de tweede schrijfwijze veel leesbaarder en durf daarom al eens bewust deze spellingsfout te maken. Het is niet uit slordigheid dat ik de twee schrijfwijzes door elkaar gebruik.)

Heb je er een punthoofd van gekregen? Ga dan maar lekker rolschaatsen wink en je zult je terug kiplekker voelen. smiley

Next blog: Fitness closed? Inline skating is the best option to keep fit.
Previous blog: WINTERCLASH 2018