Gratis verzending in België vanaf € 79,50 - retour tot 14 dagen na ontvangst Gratis verzending in België vanaf € 79,50
The logo of Sliding Tiger: an animated sliding tiger

ANTWERPEN IS PARKING GEWORDEN

voetgangersbrug over Italiëlei

Antwerpen is parking geworden. Autorijden daarentegen doe je voortaan beter in de rest van Vlaanderen.

Donderdag 3 augustus 2017 wou ik de rollerparade in Antwerpen meedoen. Ik had wel zin in een stadsritje die avond; dankzij de rollerparade zou ik nieuwe, leuke skate-weggetjes in Antwerpen leren kennen, want heel goed ken ik die stad skate-gewijs niet. En bovendien zou ik wat visitekaartjes van Sliding Tiger kunnen uitdelen. Want niet iedereen in Antwerpen kent onze inlineskate-winkel al. Twee vliegen in één klap dus.

Uur van afspraak was 18h30 met vertrek om 19h00, aan de “Zomer in Antwerpen”. Een echt adres stond er niet op de Facebook-pagina, maar Google leerde me dat dit aan het Eilandje was. (Dat is een Antwerps stadsdeel.)

Eerst het goede inlineskate-nieuws is: Park Spoor Noord (een berucht outdoor skatepark, zie oa. hier) is nog redelijk bereikbaar met de wagen, want je kan je parkeren in Hardenvoort. En ’s avonds zelfs gratis. Ik dus van daaruit met de skates rechtstreeks (het skatepark liet ik letterlijk en figuurlijk links liggen) naar het Eilandje.

Edoch, om 18h40 was er geen skater te bespeuren aan de vertreklocatie. Een grondige zoektocht op het mobiele internet leerde me dat er twéé locaties “Zomer in Antwerpen” bestaan: de normale aan het Eilandje en dan nog een andere, volledig aan de andere kant van Antwerpen. frown En daar had ik moeten zijn.

Op een kwartiertje daar geraken, was onmogelijk, maar ik ging de sportieve uitdaging aan om er een rollerblade-tijdrit van te maken en om zo kort mogelijk na 19h00 op de vertreklocatie aan te komen. Een rollerparade durft al eens met een beetje vertraging te starten.

De assistentie van Google Maps kon ik daarbij wel gebruiken (dacht ik), dus die zette ik op luidsprekerstand zodat ik me kon concentreren op snel skaten. Smartphones zijn echter nog niet zo “smart” als we zouden willen, want omdat ik bewust van de geprefereerde route afweek om de kasseien rond de kathedraal te vermijden, heeft de volhardende Google-assistente me nog een nodeloos lusje laten rijden. sad

Tijdens mijn pittige rit verraste de binnenstad me onaangenaam. Ze is echt niet skate-vriendelijk: de enige straten die niet open lagen voor wegwerkzaamheden waren degene met kasseien. Ik denk dat ik nog nooit zo lang achtereen op het voetpad geskatet heb als toen in Antwerpen.

Om 19h10 was ik aan de juiste “Zomer in Antwerpen” geraakt, maar u heeft het al door: de rollerparade was stipt om 19h00 vertrokken. Maar ik voelde me lucky en heb op goed geluk een richting uitgekozen om hen in te halen: de Singel volgen in de richting van de wijzers van de klok. Ik trok mijn interne gashendel open en skatete vollen bak de Singel af. Achteraf heb ik gehoord dat de rollerparade richting Berchem gereden was, dus mijn poging om hen in te halen was vruchteloos.

Toen ik op de Singel ter hoogte van de Kielsevest kwam, was het besef al gerezen dat ik duidelijk op de verkeerde richting gegokt had. Toen ik in een ooghoek een skateparkje meende te ontwaren, gaf ik de achtervolging dan maar op. Het skateparkje bleek echter niet meer dan een eenzame quarterpipe te zijn die me eerder melancholisch maakte dan dat ze me aanzette tot skate-trucjes. Maar melancholie doet schrijven, lees maar dit kort artikel.

Het trof me trouwens hoe leeg de bovengrondse parking aan de Kielsevest was, net zoals vele andere parkings. Elke Vlaamse niet-Antwerpenaar krijgt voortdurend te horen dat er zoiets is als ’t Stad en dat de rest van Vlaanderen parking is, maar nu strookt dat niet meer met de realiteit. Parkeerplaatsen heb ik in Antwerpen in overvloed gezien. Berijdbare wegen daarentegen… Het is ergens wel logisch dat de parkeerdruk verminderd is. Wie heeft er nog een auto nodig in Antwerpen als je er toch nergens mee kunt rijden?

Ik heb mijn tocht verdergezet langs de Singel en de kades aan de rechteroever. Daar is het vrij leuk skaten, alleen jammer van het vele autoverkeer op de Singel en het drukke en soms gevaarlijke fietsverkeer (het is namelijk een tweerichtingsfietspad) op de kades. (Op de linkeroever is het aangenamer om te skaten. Die kan je bereiken via de Sint-Anna-voetgangerstunnel of via de Kennedy-tunnel — jazeker, de diensttunnel in het midden is toegankelijk voor fietsers en voetgangers.) De nieuwe voetgangers- en fietsbrug over de Italiëlei is ook een mooie toeristische attractie om over te skaten. Ze verbindt het Willemsdok met Park Spoor Noord.

Voor mijn conditie was het eigenlijk wel een goede zaak dat ik aan de verkeerde “Zomer in Antwerpen” beland was: ik skatete toch wel drie kwartier in het rood en dan nog een uur aan een snel, maar realistischer tempo. De rollerparade daarentegen heeft naar verluidt niet langer dan een uurtje geduurd en het tempo was te traag voor geoefende inlineskaters.

Maar ik was natuurlijk niet naar Antwerpen afgezakt om een goede work-out te doen, maar wel om aan de rollerparade deel te nemen. Bij deze een oproep aan de organisatoren: volgend seizoen graag ook een straatnaam vermelden als vertrekpunt smiley; ik heb inmiddels gehoord dat ik niet de enige was die aan de verkeerde “Zomer in Antwerpen” strandde.
Aldus verwachten we volgend seizoen alle beginners op de Antwerpse rollerparade en voor de gezelligheid ook alle gevorderden – zij moeten op voorhand of achteraf maar nog een extra rondje rijden op de Linkeroever.

Volgende blog: INLINE-SKATEN IN DE REGEN
Vorige blog: SKATEPARK IN CENTRUM GENT