Free shipment in Belgium from € 79.50 - return up to 14 days after receipt Free shipment in Belgium from € 79.50
The logo of Sliding Tiger: an animated sliding tiger

Is inline skaten beter voor je dan lopen?

This blog does not exist in English. Below you will find the Dutch version of this blog.
inline skaten beter voor je gewrichten dan lopen

Je wil je leven verbeteren. Grapje :). Je denkt erover om te beginnen met inline skaten, juist?
Skaten is namelijk zeer goed voor je gewrichten En in dit artikel licht ik graag toe waarom. Hopelijk kan ik je hiermee overtuigen om het op zijn minst eens uit te proberen.

Mijn ervaring

De eerste reden waar mensen aan denken waarom mensen zo veel houden van skaten is natuurlijk de thrill factor, maar er zijn natuurlijk een hele hoop andere redenen waarom mensen zo veel van deze sport houden. Vooral onder de groep mensen die meer aan sport willen doen zonder te moeten gaan lopen (we weten allemaal dat niemand dat echt leuk vindt). Toch, hoewel ik geen herrineringen heb van een tijd toen ik niet kon skaten, heb ik ook een tijdje proberen te lopen. Deels omdat ik naast een niet al te veilige straat woonde op dat moment en deels omdat ik hoopte dat de basketwedstrijden in juni toch konden doorgaan. Helaas is dit niet hoe 2020 is uitgedraaid.
Hier is het dat ik ontdekte dat mijn knieën bijna aan hun limiet waren, iets wat ik altijd negeerde tijdens wedstrijden. En een probleem dat ik nooit heb gehad bij het skaten.

Voor mij gaat het dus vooral over hoe ik, zelfs met mijn meer agressieve stijl van skaten, toch geen last heb van mijn knieën. Maar verder heeft iemand mij kortgeleden verteld dat skaten ook een deel rugoefeningen kan vervangen voor mensen die met een hernia zitten (te bedenken dat ik hier niet aan gedacht zou hebben als ik de eerste versie van dit artikel had opgeslagen, thx Liam om me dit te vertellen).

Is skaten dan echt beter?

Natuurlijk ben ik hier zelf heel hard van overtuigd zowel omdat ik het een pak leuker vind als door mijn eigen ervaring, maar wat is het concrete verschil?

Skaten is een low-impact workout

Skaten is een low-impact workout, wat wil zeggen dat het weinig stress (druk/spanning) op je gewrichten zet. Hierdoor overbelast je je gewrichten veel minder snel. Dit komt doordat je je voeten rustiger neerzet bij het skaten en geen schokken moet opvangen zoals je knieën en onderrug de hele tijd doen bij het lopen. Beter nog, een half uur skaten verbrandt evenveel calorieën als een half uur lopen. Wat betekent dat je jezelf niet moet overtuigen om te gaan lopen omdat dit de beste optie ter wereld is. Je kan het dus ook gerust leuker maken.

Skaten is beter voor spierontwikkeling

Volgens het Inline Skating Resource Center is skaten een van de meest effectieve manieren om spieren te ontwikkelen. De organisatie claimt zelfs dat het beter is dan lopen of fietsen. Vooral de spieren in je onderrug, heupen, bilspieren en bovenbenen worden snel opgebouwd worden door slechts een paar uurtjes vrij te maken om te gaan skaten elke week.
Tenslotte mag je ook niet onderschatten wat je buikspieren winnen elke keer je je afzet of hoe veel je je armen gebruikt om je evenwicht te houden (Oké, misschien moet ik niet overdrijven met hoe veel je armen hierbij winnen, maar je hele lichaam wint er wel bij hoor).
Lopen zorgt natuurlijk ook wel voor spieren die helpen bij het afstoten, maar bij het skaten spreek je ook andere spieren aan die je in balans houden, iets wat bij het lopen een pak minder relevant is. Maar je kan waarschijnlijk wel mensen vinden die al die stabilisatieoefeningen elke dag doen en alsnog gaan lopen daarna... Ze moesten eens weten dat je dit allemaal tegelijk kunt doen zonder dat je een hele reeks oefeningen moet afgaan.

Het is leuk

Ja, ik weet het. Ik heb het al vaak gezegd in dit artikel. Ik kan er gewoon niet genoeg nadruk op leggen.
Wat zou je zelf zeggen als je moet kiezen tussen lopen of iets wat zo veel verschillende opties biedt als skaten? Natuurlijk verkies ik skaten!
Maar alle gekheid aan de kant, dat het leuk is heeft een hoop voordelen. Zo moet je jezelf niet meer overtuigen om eraan te beginnen. Denk maar eens aan hoe vaak je niet bent gaan lopen omdat je er geen zin in had. Een nadeel hieraan (nee ik spreek niet uit ervaring, hoe kom je erbij?) is natuurlijk dat je de hele dag wil gaan skaten terwijl het niet kan. Ik kan dus met een gerust hart zeggen dat ik een gezonde (nou ja, gezond... Hangt er van af of we het bij de sport houden of mijn geflirt met de ziekenkas zo nu en dan) verslaving heb. En wanneer je verslaafd bent aan beweging... Ik denk niet dat ik dit moet afmaken, iedereen weet wel wat het betekent.

Hoe raak ik hier dan mee gestart?

Natuurlijk heb je een paar skates nodig. Het beste is natuurlijk om deze te passen voordat je ze koopt, zodat je zeker bent dat ze goed zitten en je slechte ervaringen hier al mee kunt vermijden. Zo is de Seba E3 bijvoorbeeld een uitstekend instapmodel voor velen, hoewel mensen met bredere voeten of een hogere wreef vaker een voorkeur hebben voor modellen als de Roces Icon. De reden dat ik deze twee modellen aanraad? Het zijn skates die op basis van prijs/kwaliteit moeilijk te verslaan zijn. Op sommige vlakken zou ik ze zelfs kunnen vergelijken met sommige skates die tot 50% meer kosten.


Bonus: het is voor de hele familie

Zo lang als ik me kan herrineren heb ik op skates gestaan. Niet met de bedoeling om bij de wereldtop te horen, maar wel omdat dit een familieactiviteit was. Ik heb hier altijd heel veel aan gehad en daarom is dit waar ik dit artikel mee wil afsluiten.
Voor mij is skaten altijd meer geweest dan een sport. Het was iets wat mij aan mijn familie bondt. Dus bij deze geef ik dit ook maar al te graag mee: Geef je kind, naast jezelf een paar skates en ga samen skaten, of dit nu in club is of daarbuiten, je gunt je kind een geweldige tijd en je zult er zelf ook veel aan hebben.


Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om het eens uit te proberen. Vergeet niet dat er een hele hoop evenementen gehouden worden doorheen het hele land elk jaar opnieuw en dat er honderden skaters zijn die graag zien dat meer mensen de hobby uitproberen. En de meesten van hen leggen je maar al te graag iets uit als het jou ook blij maakt.
Next blog: Is warming up really necessary?
Previous blog: Skating throughout the city at night, some useful Do's & Don'ts