Shipping to every country - return up to 14 days after receipt Return up to 14 days after receipt
The logo of Sliding Tiger: an animated sliding tiger

Rollerpedia

Skeeler rit van Gent naar Blankenberge

Met de rollerblades van Gent naar Blankenberge skaten, is een van mijn favoriete toeren.

Traject Gent Brugge skeeleren

Dat heeft niet alleen te maken met de mooie omgeving langs de vaart van Gent naar Brugge en in de Polders. Ik heb ook de luxe dat ik de terugweg met de auto kan doen, want mijn familie vertrekt enkele uren na mij met de wagen. Maar ook voor wie niet deze luxe heeft, is het een leuke toer. Je kan een deel van de tocht doen, je kan vanaf het station van Blankenberge de trein terug nemen of je kan met de inline-skates heen en terug gaan. Die laatste optie is voor de getrainde skater, want dat maakt 130 km op één dag. Dat is zeker haalbaar, doch met tochten van langer dan 100 km heb ik zelf eigenlijk geen ervaring.

Denk eraan dat we in België vaak een westenwind hebben. Sterke wind is bij normale skate-tochten geen probleem, want tegenwind wordt afgewisseld met rugwind, maar als je 65 km in dezelfde richting skatet, is de leute er snel af als je continu harde tegenwind hebt. Kijk dus eens naar de weersvoorspellingen als je deze inline-skate-tocht plant. Twee beaufort continue tegenwind gaat nog; maar zodra het drie beaufort of meer is, kies je beter voor een ander, lusvormig toertje. Of je organiseert je zo dat je hetzelfde traject in de omgekeerde richting kunt skaten, natuurlijk. 65 km rollerbladen met een continue sterke rugwind is immers zalig. (En aangezien Bart Swings blijkbaar geen plannen in die richting heeft, bepeins je ondertussen of je misschien zelf het werelduurrecord skeeleren op 40 km zou proberen te brengen. smiley)

Met als vertrekpunt het begin van de Coupure in Gent en als eindpunt de zeedijk nabij de jachthaven wordt deze tocht 66 km.

Het gedetailleerde traject kan je hier bekijken: http://afstandmeten.nl/index.php?id=1985337

Samengevat: de Coupure in Gent is het verlengde van het kanaal Gent-Brugge en het is die vaart die je aan de linkeroever volgt tot in Brugge; in Brugge skatet je naar Het Zand en dan richting Blauwe Toren; zodra je de expressweg over bent, neem je de landelijke polderwegen richting Kust.

Voor dergelijke tochten rij ik op een type inlineskates dat ik agile speed skates noem, zoals bv. deze FR1 325 skates. Dankzij de FR 125 mm wielen is dat een snelle inline-skate en toch is ze nog wendbaar dankzij het relatief korte frame. Daar ben ik dankbaar voor als ik in Brugge tussen de toeristen moet slalommen, want persoonlijk ben ik tegen dan toch al in die mate vermoeid dat mijn technische elegantie het wat laat afweten wink. (Je hebt een aantal mogelijkheden om door of rond Brugge te geraken, maar ongeacht welke route je kiest, aan enkele toeristengroepen zul je wel niet ontkomen.)

Let erop dat je drie maal het jaagpad langs de vaart moet verlaten. Twee maal om onverharde wegen te vermijden en één maal wegens wegenwerken.

De eerste maal is tussen km 20 en 25 wegens wegenwerken. We schrijven juni 2017 en de wegenwerken zijn nog niet afgelopen. Er zit niets anders op dan een kleine omweg langs het industriepark te skaten. Volg de straatnamen Oostmolen-Veer, Oostmolenstraat, Léon Bekaertlaan, Nijverheidslaan, Venecolaan en ten slotte kom je terug op het jaagpad. (Zodra de wegenwerken afgelopen zijn, zul je gewoon rechtdoor langs de vaart kunnen blijven skaten.)

De tweede maal moet je het jaagpad verlaten om een onverharde weg te vermijden. Enkele honderden meters na de Aalterbrug (zie fotootje) (26,9 km, aan “Brug-Zuid”), slaan we niet rechtsaf (langs waar het kleine fietswegwijzertje ons wil sturen), maar volgen we de baan en blijven we schuin rechts aanhouden totdat we terug op het jaagpad zijn. De straatnamen zijn achtereenvolgens Brug-Zuid, Nieuwendam, Jezuïetengoed en Overleiestraat.

Enkele kilometers verder komen we aan de brug Sint-Jorisstraat (na km 30). Hier nemen we ook een alternatieve route om onverharde stukken te vermijden. De Sint-Jorisstraat-brug ziet er zo uit:

 

 

We nemen de onderstaande route: Lattenklieversstraat, Sint-Jorisstraat, Sint-Andreaslaan, Guido Gezellestraat, Oude Vaartstraat.

De voorlaatste stap op weg naar Blankenberge is Zuienkerke. Dat bereiken we vanuit Brugge als volgt.

De achtereenvolgende straten van ’t Zand (Brugge) naar Zuienkerke zijn: ’t Zand, Noordzandstraat, Hoefijzerlaan, Bevrijdingslaan, Graaf Visartpark, Filips de Goedelaan, Scheepsdalelaan, Blankenbergse Steenweg, Vagevuurstraat, Weimanstraat, Blauwetorenstraat, Blankenbergse Dijk Zuid, Blankenbergse Dijk Noord.

Als we Brugge verlaten kunnen we de rode lijn volgen naar de Blauwe Toren (aan de express-weg) te skaten, maar langs de paarse lijn bladen, is aangenamer. We slaan dan rechtsaf waar we een pijl zien naar de Blauwe Toren voor fietsers. Na een tijd komen we op een pad uitsluitend voor fietsers.

En vanaf de Blauwe Toren gaat het zo:

Vanaf Zuienkerke is het gemakkelijk, want je ziet dan de appartementsblokken op de zeedijk al met het blote oog.

Op de foto hieronder moeten we linksaf om de “Blankenbergse Dijk” te verlaten en de Copsweg te volgen. Hierna komen nog de Hooistraat, de Scharebrugstraat en de Kemmelbergstraat alvorens we vlakbij de jachthaven aankomen.

Next article: The Blaarmeersen Skatepark
Previous article: Wheels for inline skating in the rain